maandag 23 november 2015

Levensproces in beeld


Kan ik de ruimte zijn voor wat zich aandient?
                                                (Eckhart Tolle)

We volgen, in een steeds transformerend beeld, het groeiproces van zaadje tot boom en vervolgens het transformatieproces van de boom door de seizoenen heen.

Het gaat over 'verliezen en loslaten' terwijl het leven doorgaat. 
De cyclische en transformerende procestekening laat zien dat het leven nooit stopt, dat er steeds vernieuwing en hoop is als je 'de ruimte kunt zijn voor wat zich aandient'.
Er zijn veel soorten van verlies die niet perse met de dood te maken hebben, denk bijvoorbeeld aan verlies van werk, iets waar je aan gehecht bent, vitaliteit, schoonheid, woonruimte, leefruimte, vriendschap, vertrouwen, overtuigingen, enzovoorts


Voorbereiding:
Met houtskool wordt de vruchtbare aarde gekleurd
met wit en lichtblauw softpastel wordt 'lucht/licht/ruimte' gekleurd


Lees bij elke fase de visualisatie met aandacht en gevoel
Met bruin of zwart kleurpotlood wordt het zaadje in de aarde te rusten gelegd.
Het is winter…, een zaadje rust in de aarde…, geborgen en veilig in het donker gehuld,….
er is rust, er hoeft nu even niets…

Na verloop van tijd wordt het warmer…. en langzaam begint het zaadje op te zwellen…, het beschermend vliesje breekt open en er groeien heel kleine worteltjes uit de aarde in…, er wordt nu ook een klein groen puntje zichtbaar dat langzaamaan omhoog groeit, maar nog steeds in de aarde is…het wordt steeds lichter en de kiem breekt door de aarde heen en ziet het licht….

Met (bruin) kleurpotlood begin je dit proces te tekenen: Het zaadje zwelt op en barst open, aan de onder kant groeien kleine worteltjes de aarde in en een klein puntje aan de bovenkant begint naar het licht te groeien. Je tekent afwisselend aan het wortelstelsel en het ontstaan van de stam en laat het groeien....

De worteltjes blijven groeien en de kiem wordt langer en dikker…Steeds steviger worden zijn wortels en er ontstaat een stam…en uit die stam groeien takken…
Door de jaren heen blijven de wortels, de stam en de takken groeien en zich ontwikkelen…

Teken verder met oliepastelkrijt of waskrijt en laat takken ontstaan. Blijf afwisselend werken aan het wortelstelsel, de stam en de takken tot de boom helemaal volgroeid is.


Nu gaan we de boom door de seizoenen heen volgen, daarvoor maken we gebruik van softpastel
Lees bij elke fase weer eerst de visualisatie en werk dan verder aan de boom

Het is voorjaar…., door het licht en de warmte begint de boom te ontwaken…, de sapstroom komt weer tot leven…, aan de takken worden kleine puntjes zichtbaar, knopjes…, af en toe valt er wat regen, de zon schijnt steeds wat langer en het wordt steeds een beetje warmer…, langzamerhand zwellen de knopjes op….en dan beginnen de blaadjes zich te ontvouwen…., er worden blaadjes en bloesem zichtbaar….de boom komt helemaal tot bloei….

Het is zomer…., het is warmer en lichter…., de bloemblaadjes vallen af, maar er blijft een vruchtbeginsel achter…, de bladeren van de boom groeien nog wat door…, en dan beginnen ook de vruchten zich te vormen…langzaamaan zwellen de vruchten op…ze worden groter en sappiger….

Het is herfst…, de dagen worden korter…., het licht en de warmte minder…..de bladeren beginnen te verkleuren….de vruchten zijn rijp en vallen tenslotte af…., de bladeren kleuren prachtig rood en goudgeel….

Het gaat hard waaien…, stormen…., en alle blaadjes waaien van de boom…., op de aarde ligt een goudgeel tapijt van bladeren….de vruchten die nieuwe zaadjes in zich dragen worden afgedekt door aarde en blaadjes….. In de herfstnevels lijkt de boom soms even te verdwijnen....

Tekentip: met een tissue je beeld bewerken, het softpastel van de boomkruin wordt door de tissue opgenomen en over het beeld verspreid. Schud het overtollige krijtpoeder eraf.
Breng er dan met wit en eventueel licht grijsblauw een waas overheen aan.

De boom is tenslotte helemaal kaal….heeft zijn taak volbracht en keert in rust….tot het volgend voorjaar de boom en de nieuwe zaadjes weer aan een nieuwe cyclus beginnen.

Tekentip: met een tissue de boom 'schoon' wrijven en weer naar voren halen

'Na gedane arbeid is het goed rusten': 
In jezelf keren, alles laten bezinken, om 'in het voorjaar' weer opnieuw tot bloei te komen. 
Nieuwe kansen, vernieuwd leven, een nieuwe cyclus!

Wil je deze workshop onder mijn begeleiding volgen? 
zie: 'Levensproces in beeld'


Werkstukken van cursisten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...